Beschrijving
De rotsooievaarsbek heeft rechtopstaande stengels van 20-50 cm en vormt ongeveer 10 cm lange wortelstokken. De stengel is bedekt met korte klierharen en lange gewone haren. De zeer lang gesteelde, 10 cm grote bladeren zijn handdelig en hebben een vijf- tot zeshoekige omtrek. Op de met klierharen dichtbehaarde bladeren komen ook verspreid lange haren voor.
Gebruik als sierplant
De plant wordt vaak als bodembedekker gebruikt. Er zijn cultivars met witroze tot karmijnrode bloemen. De bladeren geven bij aanraking een sterke, aromatische geur af.
Hoe kan de ooievaarsbek worden gebruikt?
De ooievaarsbek is het inbegrip van een uitstekende groei gepaard met attractiviteit. Kale plekken sluiten ze betrouwbaar waardoor een kale grond met een mooi groen tapijt bedekt wordt. Ze zijn bovendien zo dominant dat geen onkruid erdoorheen kan groeien. Ze zijn graag gezien tussen heesters of begroeien boomschijven. Hun tapijtvormige groei beschermt de wortels van de heesters. Gepanacheerde vormen zien er samen met hosta’s of astilben mooi uit. Grotere hellingen, weg van locaties op het zuiden, krijgen meer houvast door de ooievaarsbekken en verminderen zo bodemerosie. In een zonnig bloem- en bont vaste planten perk ontwikkelt de paarse ooievaarsbek (Geranium x magnificum) zich tot een enthousiaste duurzame bloeier. Ze vleien zich met paarse of blauwachtige tinten indrukwekkend om perk- en struikrozen. In rotstuinen zorgen de laaggroeiende soorten, zoals bv. de Dalmatische ooievaarsbek (Geranium dalmaticum), de Geranium cinereum of de Geranium renardii voor opvallende bloeiende plekken. In een wilde tuin zorgt de inheemse beemdooievaarsbek (Geranium pratense) of de donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) voor charmante gekleurde vlekken.
|